24. јули 2021

Астрономија

 Некои Кур’ански стихови и астрономски откритија
 Факти од астрономијата

 ————————————————– ——— 

Некои Qur'aanic стихови и астрономски откритија

 Некои Кур’ански стихови и астрономски откритија 

Маглината на песочен часовник Ова е слика на MyCn18, млада планетарна маглина која се наоѓа на околу 8.000 светлосни години, земена со Wide Field и Planetary Camera 2 (WFPC2) на вселенскиот телескоп Хабл (HST) на НАСА. Оваа слика на Хабл ја открива вистинската форма на MyCn18 како песочен часовник со сложена шема на гравури во нејзините ѕидови. Оваа слика е составена од три одделни слики направени во светлината на јонизираниот азот (претставени со црвено), водород (зелен) и двојно-јонизиран кислород (сино). Професор Јошихид Козаи: Велам, јас сум многу импресиониран од наоѓање вистински астрономски факти во Кур’анот . 

 Д-р Козаи е почесен професор на Универзитетот во Токио , Хонго, Токио, Јапонија, и беше директор на Националната астрономска опсерваторија , Миката, Токио Јапонија. Му претставивме неколку курански стихови кои го опишуваат почетокот на создавањето и небесата и кои се однесуваат на односот на земјата кон небото. По проучувањето на овие стихови, професорот Козаи нè праша за Куранот и за времето кога беше откриен Кур’анот. Го информиравме дека е откриено пред 1400 години, а потоа го прашавме за фактите што ги содржеа овие стихови. По секој одговор, му го покажавме текстот на Куранот. Тој изрази зачуденост, велејќи дека овој Кур’ан го опишува универзумот како што се гледа од највисоката точка, сè што се гледа е различно и јасно. Оној кој рече дека ова гледа сè што постои.Гледано од таква точка, не постои ништо што може да биде невидена. 

 Го прашавме дали во одреден временски период на небото имало чад . Тој изјавил дека сите знаци и индикации се собираат за да докажат дека во еден момент во времето целиот свод бил ништо друго освен облак од чад. Ова се појави како докажан видлив факт.Научниците сега можат да ги набљудуваат новите ѕвезди кои излегуваат од тој чад, што е потеклото на нашиот универзум, како што гледаме на оваа слика (Слика 17.1). 

Овој лик од вселенскиот телескоп
 Слика 17.1 

 Оваа слика е добиена неодамна со помош на вселенскиот брод. Тоа покажува една од ѕвездите како што се формира надвор од чад. Погледнете ги надворешните црвеникави делови од чадот како што почнува да се загрева и кластерира . И да се погледне во центарот на облакот и како дишењето е од толку голема густина што станува ирационално.Светлечките ѕвезди што ги гледаме денес беа, исто како и целиот универзум, во таа форма на чад. Му го претставивме куранскиот стих велејќи: 

Потоа се упати кон небесата а тие беа како магла, и им рече, ним и на земјата: “Дојдете, сакале или не сакале!” Па, рекоа: “Доаѓаме, сакајќи!” (Кур’ан 41:11). 

 Некои научници ја опишуваат оваа духуана или чад магла . Но, професорот Козаиистакна дека маглата не одговара на описот на овој чад, бидејќи маглата е карактеристично студена, додека овој космички чад е малку жешко. Духјан навистина се состои од дифузни гасови на кои се прицврстени цврсти материи и ова е точниот опис на чадот од кој се појави универзумот дури и пред да се формираат ѕвездите. Професорот Козаи рече дека поради тоа чадот беше жешко, не можеме да го опишеме како магла.Душан е најдобриот описен збор што некогаш може да биде. На овој начин, професорот Козаи продолжи да го испитува секој Кур’ански стих што му го презентиравме. 

Астрономија
 17.2 

 Конечно, го прашавме: Што мислите за овој феномен што сте го виделе за себе, имено, дека науката почнува да ги открива тајните на универзумот, додека многу од овие тајни веќе се откриени во Кур’анот или во Сунна? Дали мислите дека Кур’анот беше даден на Пејгамберот Мухаммед (нека е секој мир и спас врз него) од човечки извор? 

 Професорот Козаи одговорил: “Велам, јас сум многу импресиониран од наоѓање вистински астрономски факти во Кур’анот, а за нас модерните астрономи проучуваат многу мал дел од универзумот. Ги концентриравме напорите за разбирање на многу мал бидејќи со користење на телескопи, можеме да видиме само неколку делови од небото без да размислуваме за целиот универзум. Значи, со читање на Кур’ан и со одговарање на прашањата, мислам дека можам да го најдам мојот иден пат за испитување на универзумот “. 

Може да изгледа како пеперутка, но е поголема од нашиот сончев систем. NGC 2346 е планетарна маглина направена од гас и прашина која еволуираше во позната форма. Во срцето на биполарната планетарна маглина се наоѓаат блиски ѕвезди кои се орбитираат околу секоја шеснаесет дена. Приказната за тоа како изникна пеперутка најверојатно започна пред милиони години, кога ѕвездите беа подалеку. Поголемата масивна ѕвезда се прошири за да го опфати својот бинарен придружник, предизвикувајќи двата да се поблиску и да протераат прстени од гас. Подоцна, меурчиња на топол гас се појави како јадро на масивната црвена џиновска ѕвезда стана откриена. Во милијарди години, нашето Сонце ќе стане црвен гигант и емитира планетарна маглина - но веројатно не е во облик на пеперутка, бидејќи сонцето нема придружник на бинарната ѕвезда.
 Слика 17.3 

 Професорот Козаи верува дека невозможно е Кур’анот да е од човечки извор. Тој понатаму изјави дека научниците во нашите студии се концентрирале само на мала област, но ако го прочитаме Куранот, тогаш ќе видиме многу поголема слика за овој универзум.Научниците мора да ја разгледаат во панорама, не во ограничени и тесни перспективи.Професорот Козаи признава дека се однесува на Космос , тој сега може да го дефинира својот пат во иднина. Тој наведува дека, од сега, тој ќе го планира своето истражување водено од сеопфатниот поглед на Кур’анот на универзумот . 

 Слава Ти, Господи, Можеш да се воздигнеш! Ова е постојано чудо кое се обновува. Ова е чудо кое му дава живот и што ги убедува муслиманите и немуслиманите, и кои ќе ги убедат сите генерации до Судниот ден. Аллах рече во Кур’анот : 

Но, Аллах сведочи за она што ти е објавено; со Свое знаење го објави. А и мелеките сведочат. А Аллах е Доволен за Сведок. (Куран 4: 166). 

И кажи: “Благодарение на Аллах! Он ќе ви ги покаже знаменијата Свои… па, ќе ги препознаете. И Господарот твој не е рамнодушен кон она што го работите!” (Куран 27:93). 

 ————————————————– ——— 

 Факти од астрономијата 

Астрономија Аллах ни објасни дека неговата книга, Кур’анот е откриена како потсетник на целиот свет. 

 Аллах рече: Кур’анот е само Опомена за световите! И ќе дознаете, сигурно, за кажувањето негово, набргу! (Кур’ан 38: 87-88). 

 Така, Кур’анот е потсетник за целото човештво до последниот час. Таа содржи информации што човекот ги открива во догледно време. Бидејќи овој Кур’ан беше откриен од Аллаховото знаење и секој стих во него беше откриен со Аллаховото знаење, како што Самиот рече: 

Но, Аллах сведочи за она што ти е објавено; со Свое знаење го објави. А и мелеките сведочат. А Аллах е Доволен за Сведок. (Кур’ан 4: 166). 

 Секој стих содржи божествено знаење, но човештвото постојано се развива. Во постигнувањето на повисоки нивоа на научно разбирање , човештвото тогаш може да го распознава божественото знаење содржано во одреден стих. Така, доаѓајќи да се знае дека овој стих е откриен од Аллах , со постојаниот процес на човечки напредок и развој, човекот ќе дојде да ја најде трагата што му овозможува да разбере друг стих и така натаму. На овој начин, човештвото ќе продолжи да сфаќа повеќе и повеќе стихови. Ова е чудесната карактеристика на Кур’анот . 

 Професор Армстронг работи во НАСА , инаку позната како Национална аеронаутика и вселенска администрација, каде што е познат научник таму. Го сретнавме и поставивме неколку прашања за Кур’анските стихови кои се занимаваат со стручноста во астрономијата. Го прашавме за железо и како е формирано. Тој објасни како се создадени сите елементи на земјата. Тој изјави дека научниците дојдоа само неодамна да ги откријат релевантните факти за тој процес на формирање. Тој рече дека енергијата на раниот сончев систем не е доволно доволна за производство на елементарно железо . 

Тука спаѓаат испарливи гасовити глобули (EGGs) кои се појавуваат од столбовите на молекуларен водород и прашина во маглината Орел (M16). Овие столбови, наречени слонови, се светлосни години во должина и се толку густи што внатрешниот гас гравитирачки договори за да формираат ѕвезди. На крајот на секој столб, интензивното зрачење на светли млади ѕвезди предизвикува гас со ниска густина да се вари, оставајќи ги ѕвездените расадници на густи EGGs.
 Слика 16.1 Орел маглина 

 При пресметувањето на енергијата потребна за да се формира еден атом на железо, се покажа дека е околу четири пати повеќе од енергијата на целиот Сончев систем .Со други зборови, целата енергија на земјата или месечината или на планетата Марс или која било друга планета не е доволна за да формира еден нов атом на железо, дури и енергијата на целиот сончев систем не е доволна за тоа. Затоа професорот Армстронгвели дека научниците веруваат дека железото е вонземјанин што е испратено на земјата и не е формирано во него. Му го читавме куранскиот стих велејќи: 

А и железото го создадовме во кое има голема сила и корист за луѓето. (Кур’ан 57:25). 

 Потоа го прашавме за небото и дали имало никакви празнини или несогласувања во него. Тој го побил ова и одговорил дека она за што зборуваме е гранка на астрономијата наречена Интегриран космос, за која научниците дознале неодамна. На пример, ако имате тело во вселената кое патува на одредено растојание во која било насока и потоа патува на исто растојание во различна насока, ќе откриете дека масовната тежина е иста во сите правци. Бидејќи ова тело има своја рамнотежа, притисоците од сите правци се исти. Без оваа рамнотежа целата вселена ќе се распадна. Се сеќавав на стихот од Аллах во Куранот : 

Зошто не гледаат кон небото над нив? Како Ние го подигнавме и како го накитивме и како е без недостаток? (Кур’ан 50: 6). 

 Потоа разговаравме со професорот Армстронг за обидите на научниците да стигнат до работ на вселената и го прашавме дали се успешни во тоа. Тој одговори дека тие се борат со тешка битка до работ на универзумот. Конструираме помоќна опрема за да го набљудуваме универзумот само за да откриеме дека новите ѕвезди што ги гледаме сѐ уште се наоѓаат во нашата галаксија и дека сѐ уште не стигнавме до работ на универзумот. Тој е свесен за куранскиот стих кој вели: Да, Ние небото на овој свет со ѕвезди го разубавивме и Ние одредивме да фрла камења по шејтаните. (Кур’ан 67: 5). 

 Навистина, сите овие ѕвезди се украси за најниско небо. Тој вели дека научниците не го достигнале крајот на универзумот . Професор Армстронг додаде дека поради тоа, тие размислуваат да постават повеќе телескопи во вселената, така што нивните набљудувања нема да бидат попречени од прашина и други атмосферски пречки. Визиските телескопи кои користат светлина не се во можност да патуваат на долги растојанија, па ги заменивме со радио-оперирани уреди што ни овозможуваат да видиме понатаму, но сепак сме во границите. Му го споменав овој стих: 

Кој создаде седум небеса, еднинадруги. Во создавањето на Милостивиот не гледаш никаков недостаток: па, сврти го погледот: ќе видиш ли некаков недостаток? И сврти го погледот по втор пат!… погледот ќе ти се врати поразен и, ете го, изнемогол! (Кур’ан 67: 3-4). 

 Секојпат кога професорот Армстронг ни кажуваше некој научен факт, го спомнавме со него релевантниот стих со кој се согласи. Тогаш му рековме: Вие сте виделе и откриле за себе вистинската природа на модерната астрономија со помош на современа опрема, ракети и вселенски бродови, развиени од човекот. Исто така сте виделе како истите факти се споменати од Кур’анот пред 14 века , па што е вашето мислење за овие? 

 Тој одговорил: “Ова е тешко прашање за кое размислував уште од нашите дискусии овде. Јас сум импресиониран од тоа како извонредно некои од древните текстови се чини дека одговараат на современата и неодамнешната астрономија. Јас не сум доволен научник за човечката историја јас целосно и сигурно ќе си проектирам во околностите што пред 1400 години би преовладувале “. 

 “Секако, би сакал да го оставам на тоа она што го видовме е извонредно, може или не може да го признае научното објаснување . Можеби мора да постои нешто што го надминуваме она што го разбираме како обичен човечки доказ за да ги објасниме делата што ги имаме не сум мојата намера или моја позиција во овој момент да дадам одговор на тоа. Реков многу зборови без, мислам, изразувајќи токму она што сакате да го искажам, но тоа е моја работа како научник остануваат независни од одредени прашања и мислам дека тоа е една од причините поради кои би можел да застанам малку повеќе од тоа да ви дадам целосен одговор што би можеле да го посакувате “. 

 Да, многу е тешко да се замисли дека ова знаење откриено во Аллаховата книга пред четиринаесет векови можело да дојде кај Пејгамберот Мухаммед (нека е секој мир и спас врз него) од човечки извор. Мора да постои и друг извор од кој научниците го имаат своето знаење, бидејќи само Аллах ги познава тајните на небесата и земјата. Како што видовме и слушнавме од разните средби со овие научници, ние сме на прагот на новото време. 

 Ова е време кога религијата и науката можат да ја прифатат вистинската религија и вистинската наука. Затоа, не може да има никакви противречности меѓу двете, ниту пак треба да има противење. Ова е заклучокот дека муслиманските научници пристигнале низ вековите . Тоа е, не постои можност дека докажаниот научен факт би можел да се спротивстави на божествена откриена вистина, која е јасно разбрана. Ако велат дека сме во вселената, точно е, тоа е времето кога научното знаење и религијата ќе се согласат, но ова може да биде само меѓу вистинското знаење и религијата на исламот, што Аллах го сочувал од сите фалсификување и менување. 

Голем облак од гас и прашина што се исплакнува се заробени во оваа прекрасна слика на космичкиот телескоп Хабл од НАСА на супермасивната ѕвезда Ета Карина. Иако Eta Carinae е повеќе од 8.000 светлосни години, може да се разликуваат структури од само 10 милијарди милји (околу дијаметарот на нашиот сончев систем). Плочите на прашина, малите кондензации и чудните радијални ленти се појавуваат со невидена јасност. Проценето е дека е 100 пати поголема од нашето Сонце, Ета Карина може да биде една од најголемите ѕвезди во нашата галаксија. Тоа зрачи околу пет милиони пати повеќе енергија отколку нашето Сонце.Астрономски факти
 Слика 16.2 

 ————————————————– ——— 

Следете не на FACEBOOK

Facebook Pagelike Widget