24. јули 2021

Мориња и Океани

Факти за морињата и океаните
Длабоки мориња и океани
Морски феномени помеѓу научните откритија и Кур’анските стихови

————————————————– ———

Факти за морињата и океаните

Факти за морињата и океаните Ви ги претставуваме д-р Вилијам В Хе , професор по геолошки науки на Универзитетот во Колорадо , Боулдер, Колорадо, САД, тој беше Дин од Школата за морска и атмосферска наука на Розентаел на Универзитетот во Мајами , Мајами, Флорида, САД Отидовме со него на морска експедиција, за да ни покажеме некои од феномените поврзани со нашето проучување на научните чуда во Кур’анот и Суннетот. Го прашавме многу прашања во врска со морската површина, делител меѓу горниот и долниот дел на морето, како и за дното на океанот и морската геологија. Ние, исто така, го прашавме професорот Хеј за мешаните водни прегради помеѓу различните мориња и реките на свежа вода. Тој беше доволно љубезен да одговори на сите наши прашања во многу детали.

Во поглед на партициите меѓу различните мориња , тој објасни дека овие водни тела не се едно хомогено море како што ни се чини. Наместо тоа, тие се различни мориња, кои се разликуваат по различни степени на соленоста, температура и густина. Во овој слајд, тука белите линии претставуваат партиции помеѓу две различни мори (не е прикажано – WWW Ed.) Секоја партиција дели две мориња кои се разликуваат во температурата, соленоста, густината, морската биологија и растворливоста на кислородот. Научниците прво ја имаа оваа слика во 1942 година откако беа поставени стотици поморски истражувачки станици. Во него може да се види делител помеѓу Медитеранот и Атлантскиот Океан .

Глобус укажува на температурите на водата во Фаренхајт
Слика 13.1
( Кликни тука за да се зголеми)

Во средината на оваа слика (не е прикажано – Ед.), Гледаме обоен триаголник. Ова е основата на Гибралтарската карпа. Можеме да набљудуваме обоена поделба помеѓу двете водни тела, иако голо окото човекот не може да го доживее во природата. Ова стана возможно преку сателитска фотографија и техники за далечинско осмислување. Оваа фотографија беше снимена од сателит кој ги користеше посебните термички карактеристики на различните водни тела и поради тоа морињата се појавуваат со различни бои (точни фотографии што не се прикажани – Ед. Види слика 13.1). На пример, тука гледаме светло сина, темно сина и црна. Другите водни тела покажуваат зеленикава боја . Различните бои ја претставуваат разликата во температурите на морската површина . Сепак, како и сите знаеме, овие океани и мориња едноставно ќе се појавуваат како сини во боја на нашите очи. Ова се партиции кои можат да се видат и да се видат само со научни истражувања и современи технологии. Аллах во Кур’анот нè информираше дека: Ги оддели две мориња кои само се допираат: меѓу нив има Препрека, и не се мешаат (Кур’ан 55: 19-20).

Традиционално, има две главни толкувања на овој стих. Едно мислење наведува дека според буквалното значење на терминот мараја, морињата се среќаваат и се мешаат едни со други. Но, фактот што Куранот продолжува да нагласува дека има бариера помеѓу нив, значи дека оваа бариера едноставно ќе ги спречи морињата да се зафатат едни со други или да се поплават едни со други.

Застапниците на второто мислење прашуваат како може да има пречка меѓу морињата, така што тие нема да се зафатат еден до друг, додека стихот покажува дека морињата се среќаваат заедно? Тие заклучиле дека морињата не се среќаваат и бараат друго значење за поимот мараја, но сега модерната наука ни дава доволно информации за да го решиме ова прашање. Морињата се среќаваат заедно, како што видовме, на пример, на сликата на Медитеранот и Атлантскиот Океан (не е прикажано – WWW Ed.). И покрај тоа што постои меѓусебна бариера за вода, сега знаеме дека низ оваа бариера, водата од секое море поминува кон другата . Но кога ќе се види водата од едно море, ќе влезе во друго море, ќе ги загуби своите специфични карактеристики и ќе стане хомогенизирана со другата вода. На некој начин, оваа бариера служи како преодна хомогенизирана област за двете води.

Ова е одличен пример за исламски современи научни истражувања . Според тоа, современите техники можат да се искористат за да се докаже неможноста на Кур’анот . Го разгледавме овој стих и неколку други стихови со професорот Хеј , а потоа му го поставивме следното прашање: “Какво е твоето мислење за овој феномен, имено, дека сега имате во свои раце текстови кои биле откриени пред 1400 години , и кој детално ги опиша тајните на универзумот што никој во тоа време не знаеше, едноставно затоа што техниките и опремата не беа достапни? “

Професорот Хеј одговорил: “Сметам дека е многу интересно тоа што оваа информација е во античкото писмо на Светиот Кур’ан , и немам начин да дознаам од каде ќе дојдат, но мислам дека е исклучително интересно што тие се таму и дека оваа работа се случува да ја откријат, значењето на некои од пасусите “.

Тој беше запрашан: Тогаш сте категорично негираше дека е само од човечки извор. Кој мислите дека е оригиналниот извор на такви информации?

Професор Хеј : “Па, јас би помислил дека тоа мора да биде Божественото Битие!”

Навистина ова е божествено знаење кое Аллах го испрати за да ја поддржи пораката на Пејгамберот Мухаммед (нека е секој мир и спас врз него), кој рече:

Секој Пророк има дадено нешто за да го направи својот народ да верува во него. Но, добив Откровение од Аллах , и се надевам дека ќе имам најголем број следбеници на Судниот Ден. [Ел-Бухари]

Ова Откровение содржи свое чудо и стои како доказ за човештвото до последниот час .

^ Нагоре

————————————————– ———

Длабоки мориња и океани Длабоки мориња и океани

Чудот на Кур’анот е вечен, кој се обновува до последниот час, и кој може да му биде познат на сите луѓе, и покрај различните културни нивоа и историски времиња. Бедуинот во пустината, како и универзитетскиот професор, ќе го најде во Кур’анот она што ќе го задоволи.

Ви го претставуваме професорот Дорја Рао , тој е специјалист по морска геологија, а во моментов предава на Универзитетот Кинг Абдул-Азиз во Џеда. Го сретнавме и претставивме неколку курански стихови кои содржат научни знаци во Кур’анот. Тој беше изненаден од она што го виде и слушнал. Тој ги прочитал интерпретациите на Куранот и неговите стихови во некои специјализирани книги. Меѓу овие стихови, тој разговарал за она што Аллах го кажал во Кур’анот.

 Или, пак, како темнини во море кое го покриваат бранови еднинадруги, а над нив облаци: темнини еднинадруги натрупени така што, кога ќе се извади раката, ни прст не може да се види. На оној на кој Аллах не му дава светлина тој и нема светлина! (Кур’ан 24:40).

Професорот Рао потврди дека научниците сега знаат темнина со помош на подморници, кои им овозможиле да се нурне во длабочините на океанот, каде што човечките суштества не се способни да нуркаат повеќе од дваесет до триесет метри. Оние кои се нурне за бисери го прават тоа во плитки води и не можат да се нурне подлабоко од ова. Човечките суштества не можат да преживеат во длабокиот темни дел од океаните, како на пример на длабочина од 200 метри . Но, овој стих зборува за еден феномен што се наоѓа во многу длабоки океани.

Оттука, изјавата на Аллах за темнината во огромното длабоко море не се однесува само на секое море, зашто не може да се опише секое море како што имало акумулирано темнина на една над друга. Овој вид слоевит темнина во длабоките мори има две причини, од кои е резултат на последователните исчезнувања на бојата, еден слој по друг. Светлината зраци се составени од седум бои, и кога светлината зраци хит на вода, таа се расфрла во овие седум бои.

На оваа слика (види слика 14.1) гледаме зрак на светлина што минува низ длабочината на океанот. Горниот слој ја апсорбира црвената боја во првите 10 метри. Ако нуркачот ќе се нурне до длабочина од 30 метри и таму ќе биде повреден, тој нема да може да ја види неговата крв, бидејќи црвената боја не ја достигнува оваа длабочина. На ист начин, како што гледаме на оваа слика, портокаловите зраци се апсорбираат следно. Потоа на длабочина од 50 метри жолти зраци се апсорбира. На длабочина од 100 метри зелените зраци се апсорбираат. На длабочина над 200 метри, сините зраци се апсорбираат, и така натаму. Од ова, можеме да видиме дека океанот станува постепено потемни, односно темнината се одвива во слоеви на светлина. Како и за втората причина, темнината потекнува како резултат на бариерите кои прикриваат светлина.

Светлината зраци продира во океанот слоеви

Слика 14.1

Светлосните зраци , кои ги гледаме овде, потекнуваат од сонцето и се апсорбираат од облаците, што пак ги расфрлаат некои од светлосните зраци, што резултира со слој на темнина под облаците. Ова е првиот слој на темнината . Потоа, кога светлосните зраци стигнуваат до површината на океанот, тие се рефлектираат од површината на брановите, давајќи им сјаен изглед. Токму затоа, кога има бранови, интензитетот на овој одраз зависи од аголот на брановите. Затоа, брановите што ја одразуваат светлината и затоа предизвикуваат темнина. Неодрелените светлосни зраци навлезат во длабочината на океанот, и на тој начин го разделуваме океанот во два главни слоја, површината и длабочината. Површината на океанот се карактеризира со светлина и топлина, додека длабочината се карактеризира со темнина.

Овие два дела на океанот се разликуваат во однос на нивните својства и карактеристики, а површината понатаму е одвоена од длабоките делови од брановите. Овие внатрешни бранови беа откриени само во 1900 година. Научниците неодамна откриле дека постојат внатрешни бранови кои “се случуваат на густи површини помеѓу слоеви со различни густини. Внатрешните бранови ги покриваат длабоките води на морињата и океаните, бидејќи длабоките води имаат повисоки Внатрешните бранови дејствуваат како површински бранови, а можат да се скршат исто како и површинските бранови. Внатрешните бранови не можат да се видат од човечкото око, но можат да се детектираат со проучување на промена на температурата или соленоста на одредена локација.

 Или, пак, како темнини во море кое го покриваат бранови еднинадруги, а над нив облаци: темнини еднинадруги натрупени така што, кога ќе се извади раката, ни прст не може да се види. На оној на кој Аллах не му дава светлина тој и нема светлина! (Кур’ан 24:40)

Оваа темнина е предизвикана од објаснетите бариери, покрај темнината предизвикани од апсорпцијата на боите на различни нивоа кои се слоевит еден над другиот.

Кур`анот понатаму вели: Кога еден човек ќе ја испружи раката, тешко може да го види! За оној кому Аллах не дава светлина, нема светлина. (Кур’ан 24:40)

Тука е целосна темнина, подморниците мора да го донесат својот извор на светлина со нив, па кој би можел да го информира Пејгамберот Мухаммед (нека е секој мир и спас врз него) за ова?

На професорот Рао му презентиравме многу стихови кои се занимаваат со неговата област на специјализација и рековме: “Што мислите за постоењето на научни информации во Кур’анот? Како може Пејгамберот Мухаммед да знае за овие факти пред 14 века?”

Бранови Професорот Рао одговорил: “Тешко е да се замисли дека овој тип на знаење постоел во тоа време околу 1400 години назад. Можеби некои од работите што имаат едноставни идеи за такви, но за да ги опишат тие работи во многу детали е многу тешко. , ова дефинитивно не е едноставно човечко знаење . Нормалното човечко суштество не може да го објасни овој феномен со толку многу детали. Затоа мислев дека информациите мора да дојдат од натприроден извор “.

Да, изворот на таквото знаење мора да биде од ниво кое го надминува човекот. Не може да биде од природата, како што рече професорот Рао , но тоа е далеку од природата и далеку од човечката способност. Она што професорот Рао се обидуваше да го каже е дека ова е нешто што не може да му се припише на природно суштество, бидејќи тоа е навистина говор на оној кој ја знае природата, универзумот и неговите тајни, како што ни кажува Куранот:

 Кажи: “Кур’анот го објави Оној кој ја знае тајната на небесата и на Земјата.” Он, навистина, е Простувач и Сомилосен! (Кур’ан 25: 6).

Тоа е од Аллах . На овој начин, сведоштвата на научниците се концентрирани еден по друг, за да докажат дека ова упатство и светло содржи во неа неоспорен доказ за својата вистина, бидејќи Куранот е извор на водство до последниот час.

^ Нагоре

————————————————– ———

Морски феномен помеѓу научните откритија и Кур’анските стихови

Океански бранови Ви го претставуваме професорот Шредер , морски научник од Западна Германија. Го сретнавме на Семинарот за морските научници одржан на универзитетот Кинг Абдул-Азиз во Џеда. Бев замолен да дадам разговор за морскиот феномен помеѓу научните откритија и куранските стихови. Следниот ден, професорот Шредер застана и коментираше за она што го кажав. Почна да вели:

“Би сакал да коментирам за предавањето што ни го даде Шајк Аз-Зиндани вчера и би сакал да кажам колку го ценам ова предавање во рамките на ваков научен состанок. Не треба да се биде муслиман, но дури и за мене како христијанин , важно е не само да се види науката како што е, туку и да се види во поширока смисла и слика и кога се споредува со религијата, да се види во рамките на религијата “.

После тоа, професорот Шредер продолжил да разговара за односот помеѓу науката и религијата. Тој се осврна на големиот јаз меѓу различните религии и наука, бидејќи постои меѓусебна одвратност помеѓу лидерите на верските мисли и мајсторите на природните науки. Меѓутоа, професорот Шредер бил вчудоневиден кога бил информиран за вистината содржана во разните стихови на Кур’анот откриени пред 1400 години . Тој коментираше:

Во многу религии , ние сметаме дека лидерите сметаат дека науката може да земе нешто од религијата, ако науката напредува, религијата мора да се врати, да се соочи со неа, да видиме сосема поинаков пристап … Шајк Аз- Зиндани ни покажа дека научниците всушност го потврдуваат она што го кажува Куранот , она што веќе беше кажано многу, пред многу години во Кур’анот. Всушност, научниците сега го откриваат она што е кажано претходно, мислам дека ова е важно е, важно е да учествуваат, дискутираат и договорат симпозиум или работилница од страна на научници од сите нации, и јас сум сигурен дека сите ние се враќаме дома и сега размислуваме повеќе за односот помеѓу религијата и морската наука . “

Станува јасно дека она што научниците го откриваат само денес, Кур’анот открил пред 1400 години . Останува за нас да се запрашаме: Кој го известил Пејгамберот Мухаммед за ова? Кој го откри ова знаење? Бидејќи ова се вистини што ги знаат современите научници, без разлика дали се астрономи, морските научници, геолози или специјалисти во било која друга област на науката и знаењето, но кои ги спомнаа Кур’анот и Суннетот . По слушањето на нас, професорот Шредер , со најголема доверба го изјави следниов одговор.

“Не постои наука од една страна, религија, од друга страна, луѓето не зборуваат едни со други, но сите одат во една насока. Тие го зборуваат истото на друг јазик, научниот јазик (апстракт јазикот) и лошото страдање на Писмото , како што изрази Шејх. “

Тој јасно бара од овие факти да бидат презентирани на сите во целиот свет, но посебно на научниците во нивните центри за учење, на сите јазици, за да можат јасно да ги разберат и така што вистинскиот однос меѓу религијата и науката може да се разјасни . Зборуваме за религијата која е ослободена од било какво изобличување или фалсификување. Вистинското знаење мора да биде во согласност со вистинската религија. Како и во случајот со исламот, Кур’анот вели:

 Кажи: “Еднакви ли се оние кои знаат и оние кои не знаат? На Аллах се сеќаваат, навистина, даруваните со разбир!” (Кур’ан 39: 9)

 Тогаш знај дека, навистина, нема друг бог освен Него (Кур’ан 47:19)

 Кажи: “Посматрајте го она што е на небесата и на Земјата!” И знаменијата не се од корист и опомена за луѓето кои не веруваат. (Кур’ан 10: 101)

На небесата и на земјата, навистина, има знаменија за верниците! И во создавањето ваше и во животните што Он ги растури има знаменија за луѓето кои цврсто се уверени. И во измената на ноќта и денот и во она што Аллах го спушти од небесата, ‘рскот, со што ја оживува земјата по мртвилото нејзино, и во управувањето на ветровите… во тоа има знаменија за луѓето кои сфаќаат. Ете, тоа се ајетите Аллахови кои Ние ти ги кажуваме со вистина. Па, во кој говор по Аллаховиот и ајетите Негови тие веруваат? (Кур’ан 45: 3-6).

Религијата нѐ поттикнува да стекнеме знаење и нè заповеда да размислуваме за универзумот на јазик што современиците го разбираат.

————————————————– ———

Следете не на FACEBOOK

Facebook Pagelike Widget