24. јули 2021

Потекло на Земјата

Некои курански стихови во врска со геологијата и потеклото на Земјата
Геолошки информации во Кур’ан
Планини
Облаци

————————————————– ———

Некои курански стихови за геологијата и потеклото на Земјата

Потекло на Земјата Професор Алфред Кронер : и дека многу од изјавите направени во тоа време може да се докажат, но дека современите научни методи сега се во состојба да докажат што Мухаммед рекол пред 1400 години.

Ви го претставуваме професорот Алфред Кроннер, кој е еден од најпознатите геолози во светот. Тој е професор по геологија и претседател на Одделот за геологија на Институтот за науки за земјата, Универзитет Јоханес Гутенбург, Мајнц, Германија . Го сретнавме и претставивме неколку курански стихови и Ахидејт на Пејгамберот Мухамед (нека е секој мир и спас врз него). Студирал и ги коментирал. Потоа разговаравме со него.

Професор Кронер рече: “Размислувајќи за многу од овие прашања и размислување од каде потекнува Мухаммед , тој беше по сите бедуини. Мислам дека е речиси невозможно што тој може да знае за работи како заедничко потекло на универзумот, бидејќи научниците имаат само дознавме во последните неколку години со многу комплицирани и напредни технолошки методи, што е случај “.

Професор Кронер избра пример од Кур’анот кој му докажал зошто Куранот не можел да дојде од Мухаммед (нека е секој мир и спас врз него). Примерот што го избрал професорот Кронер е опис во Кур’анот за фактот дека овој универзум имаше свои почетоци во еден единствен ентитет. Аллах , Тој може да биде возвишен и прославен рече: ” Не гледаат ли оние кои не веруваат дека и небесата и Земјата беа, навистина, една целина [раткан] па Ние ја раздвоивме. И се што е живо Ние од вода го создадовме. Не веруваат ли? [Кур’ан 21:30]

Значењето на раткан во овој стих, како што се Ибн Аббас, Муџахид и други (нека Аллах биде задоволен со него), Аллах да биде задоволен со сите нив, е дека небесата и земјата се заглавени заедно или се вклопуваат заедно, и дека подоцна биле одделени еден од друг. Професор Кронер го искористи ова како пример за да докаже дека ниту едно човечко суштество во времето на Пејгамберот Мухаммед (нека е секој мир и спас врз него) не можеше да го знае тоа.

Професор Кронер : “Некој што не знаел нешто за нуклеарната физика пред 1400 години, не би можел да бидам во можност да дознаам од својот ум, на пример, дека земјата и небесата имале исто потекло или многу други прашањата што ги разгледавме тука “.

Професорот Кронер , така ни се чинеше, има посебен талент да се избегне. На пример, го замоливме да ги опишеме геолошките услови на Арабија . Дали Арабија е полна со овоштарници и реки? Тој рече: ” За време на снег. ” И уште е познато дека ледените брегови на Севернополарните полека се движат кон југ. Кога овие поларни ледени плочи стануваат релативно близу до Арапскиот Полуостров, времето ќе се промени, а Арабија ќе стане една од најзелените и највлажни делови на светот . Го прашавме: Дали Арабија ќе стане земја на овоштарници и реки? Тој рече: “Да, тоа е научен факт”.

Ова нè зачуди и се прашувавме како може да го наведе ова како научен факт додека бил поврзан со иднината и прашавме: Зошто? Тој рече: ” Бидејќи всушност започнало новата снежна ера, а снегот може да се види уште од Северниот Пол на југ. Всушност, поларниот снег сега е на пат да се доближи до Арапскиот полуостров. знаците на ова во снежните метежи што ги напаѓаат северните делови на Европа и Америка секоја зима. Научниците имаат други знаци и информации кои го докажуваат вистинскиот почеток на уште едно снежно доба.

Затоа му рековме: Она што го спомнавте научниците му се познати само по долга низа откритија и со помош на специјализирани инструменти. Но, ние веќе го нашол ова спомнато од Пејгамберот Мухаммед (нека е секој мир и спас врз него) пред 1400 години. Тој рече дека во хадис пренесени во Сахих Муслим :

Последниот час нема да дојде врз нас, додека арапските земји повторно се пасишта и ќе бидат исполнети со реки.

Во овој момент го прашавме професорот Кроннер : Кој му рече на Пејгамберот Мухаммед (нека е секој мир и спас врз него), дека арапските земји некогаш биле исполнети со овоштарници и реки? Тој веднаш одговорил: “Римјаните”. Ова ме потсети на способноста на професорот Кронер . Го прашавме уште едно прашање, му рековме: “Кој го известил Пејгамберот Мухаммед (нека е секој мир и спас врз него), дека земјите од Арапите уште еднаш ќе станат пасишта и ќе бидат исполнети со реки?” Професор Кронер станува срамно ако се засрами. Но, секогаш кога се соочил со вистината, тој е доволно храбар да го искаже своето мислење искрено и на тој начин одговори: “Ова можеше да му биде познато само преку откровение одозгора”.

Конечно, по нашите разговори со него, тој ги даде следниве коментари: “Ако ги комбинирате сите овие и ги комбинирате сите оние изјави што се прават во Кур’анот во услови кои се однесуваат на земјата и формирањето на земјата и науката во основа, во основа може да се каже дека изјавите направени таму на многу начини се вистинити . Сега тие можат да бидат потврдени со научни методи и на некој начин може да се каже дека Куранот е едноставен научен учебник за едноставниот човек и дека многу од изјавите дадени таму во тоа време не може да се докажат, но дека современите научни методи сега се во состојба да докажат што Мухаммед рекол пред 1400 години “.

Аллах потврдува во Неговата книга дека:

Кур’анот е само Опомена за световите! И ќе дознаете, сигурно, за кажувањето негово, набргу! (Кур’ан 38: 87-88).

^ Нагоре

————————————————– ———

Геолошки информации во Кур’ан

Потекло на Земјата Како презентирате доказ за оваа религија на оние кои не го зборуваат јазикот на Арапите или знаат нешто за неверојатната елоквентност на Кур’анот ? Дали е единствениот начин да го научат овој јазик на Арапите и да ги совладаат своите науки? Одговорот, се разбира, е не. Аллах , Тој може да биде прославен и возвишен, покажа милост кон нив и на сите други генерации испраќајќи ги соодветните докази до целото човештво, без оглед на нивните различни раси, јазици и времиња.

Имаме професор Палмер, кој е еден од најистакнатите геолози во Соединетите Американски Држави. Тој ја предводеше комисијата која ја организираше стогодишнината од Американското геолошко друштво . Кога го запознавме, ги презентиравме разните научни чуда во Кур’анот и Суннетот, тој беше многу изненаден. Се сеќавам на пријатна анегдота кога го информиравме дека Кур’анот споменува најнискиот дел од земјата и вели дека е близу до Ерусалим , каде што се случила битка помеѓу Персијците и Римјаните.

Аллах , може да биде возвишен и прославен, рече во Куранот:

 Елиф, лам, мим! Византијците се победени, во земјата соседна: по поразот нивни ќе победат (Кур’ан 30: 1-3)

Терминот „Адна„ значи и поблиску и најнизок. Коментаторите на Кур’анот, Аллах да биде задоволен од сите нив, беа на мислење дека „Адна Ерд„ значеше најблиската земја на Арапскиот полуостров. Сепак, второто значење е исто така таму. На овој начин, славното Кур’анот дава еден збор неколку значења, како што е опишано од Пејгамберот Мухаммед (нека е секој мир и спас врз него) кога рекол:

Добив најсеопфатни зборови. [Ел-Бухари и Муслим]

Кога го истражувавме најнискиот дел од земјата , откривме дека токму истото место е сведочело и битката во која Римјаните биле поразени. Кога го известивме професорот Палмер за ова, тој оспоруваше дека постојат многу други области кои се пониски од она што е наведено во куранскиот стих. Тој даде примери и имиња на други области во Европа и во САД. Ние го уверивме дека нашата информација е потврдена и точна. Тој со себе имал топографски глобус кој покажал височини и депресии. Тој рече дека ќе биде лесно со таа глобус да се утврди кој бил најниското место на земјата. Тој го сврте светот со рацете и го фокусираше својот знак на подрачјето во близина на Ерусалим. На зачуденост, имаше мала стрела која се движеше кон тоа подрачје со зборови: најнискиот дел на лицето на земјата .

Професор Палмер брзо прифатил дека нашите информации се точни. Тој продолжи да зборува, велејќи дека ова е всушност најнискиот дел од земјата.

Професор Палмер : “Се одржа во областа на Мртвото Море, која е тука и интересно е дека обележувањето на светот вели дека најниската точка е во светот. Значи, тоа сигурно е поддржано од толкувањето на тој критички збор”.

Професор Палмер беше уште позачудувачки кога откри дека Куранот зборува за минатото и опишува како започна создавањето прво; како се создадоа земјата и небесата; како водата изливаше од длабочината на земјата; како планините беа закотвени на копно; како започна вегетацијата; како е денес земјата, опишувајќи ги планините, ги опишува своите феномени, ги опишува промените на површината на земјата како што беше сведочено на Арапскиот полуостров. Дури ја опишува и иднината на Арапската земја и иднината на целата земја. Во тоа, професорот Палмер призна дека Кур’анот е таква чудесна Книга која го опишува минатото, сегашноста и иднината.

Како и многу други научници, професорот Палмер прво се колебаше. Но, наскоро подоцна, со неговите ставови дошол. Во Каиро тој презентираше истражувачки труд кој се занимава со неповторливите аспекти на геолошкото знаење содржано во Кур’анот . Тој рече дека не знае кој е состојбата на уметноста во областа на науката за време на делата на Пејгамберот Мухаммед (нека е секој мир и спас врз него). Но, од она што го знаеме за скудното знаење и средства во тоа време, несомнено можеме да заклучиме дека Кур’анот е светлина на божественото знаење откриено на Мухаммед (нека е секој мир и спас врз него). Еве ги заклучните забелешки на професорот Палмер :

“Потребно е истражување во историјата на раните средни источни усни традиции за да се знае дали всушност се случуваат такви историски настани. Ако не постои таков запис, го зајакнува верувањето дека Аллах ги пренесува преку Мухаммед делови од своето знаење дека ние сме само откриле за себе во последно време. Со нетрпение очекуваме да продолжиме со дијалог на тема наука во Кур’анот во контекст на геологијата. “Ви благодарам многу.”

Како што сте виделе, тука е еден од гигантите од областа на геологијата во нашиот свет денес, кои доаѓаат од Соединетите Американски Држави. Тој не се колеба да признае и да излезе со своите ставови. Но, тој сѐ уште има потреба од некој да ја посочи вистината до него. И западниците и источните жители живееле во средината на битката помеѓу религијата и науката. Овие битки, сепак, беа неизбежни, бидејќи сите претходни пораки беа искривени. Така Аллах го испрати Пејгамберот Мухаммед (нека е секој мир и спас врз него) со исламот за да го исправи она што било корумпирано.

Некој може да се запраша: Како овие луѓе ќе го прифатат она што го кажуваме кога сме материјално инфериорни во однос на нив и ние не ја следиме нашата религија тесно? Мојот одговор кон нив е дека знаењето ја зголемува свеста на оној кој го стекнува. Луѓето со знаење се грижат само за да ги разгледаат фактите, а не на надворешната слика. Богатството на исламот денес е токму тоа знаење и научен напредок . Модерната наука може да ја поклони својата глава со почит кон книгата на Аллах и на Суннетот на Неговиот Пратентик (мир на него).

Првичната природа, Ал-Фитра , во која Аллах го создал човекот, не постигнува смиреност, освен со помош на исламот или иман (вера) . Оние кои немаат иман (вера) се во постојана состојба на нелагодност и конфузија. Освен тоа, атмосферата на слободата на Запад им помага на западните научници да го изразат она што го веруваат без страв или плашливост. Ги слушнавме во многу од овие епизоди кои го потврдуваат и препознаваат чудото на оваа возраст, Кур’анот , кој ќе остане до последниот час.

^ Нагоре

————————————————– ———

Планини Планини

Сега го воведуваме единствениот научник. Тој се разликува од другите научници, но во исто време, тој е претставник на група научници. Неговото име е професор Сивадеда , еден од најпознатите морските геолози од Јапонија. Тој е исто така еден од најпознатите научници во светот. Професорот Сиаведа бил полн со многу изобличувања и сомневања за сите религии. Тој е во право за она што го вели во однос на сите религии, освен исламот, бидејќи исламот се разликува од сите други религии за кои зборувал.

Планини Кога го запознавме, тој ни рече: “Вие религиозни научници од целиот свет треба да ги затворат устата засекогаш”. Јас одговорив: Но, зошто професор? Зошто? Тој рече: “Затоа што кога ќе зборувате, ќе предизвикате војни да пробиваат меѓу луѓето низ целиот свет”. Го прашавме: Зошто НАТО сојузот и Пактот за ВАРШАВА акумулираат такви масивни нуклеарни арсенали и нуклеарно оружје во вселената, морето, копното и подземјето. Зошто ова? Дали од религиозни причини? Тој молчеше, а потоа му рековме: Во секој случај, сме свесни за вашиот став кон сите религии, но бидејќи не знаете многу за исламот, тогаш можеби и ќе го слушате она што имаме да го кажеме. Затоа, го прашавме неколку прашања од областа на специјализацијата, а ние исто така го информиравме за куранските стихови и хадиси кои ги спомнуваат појавите за кои тој зборувал. Едно од овие прашања беше за планините и дали се цврсто вкоренети во земјата.

Тој одговорил и рекол: “Основната разлика помеѓу континенталните планини и океанските планини лежи во нејзиниот материјал. Континенталните планини се направени главно од седименти, додека океанските планини се направени од вулкански карпи, а континенталните планини се формирани со компресивни сили, додека океанските планините беа формирани од страна на екстензивни сили, но заедничкиот именител на двете планини е дека имаат корени за поддршка на планините.Во случај на континентални планини , материјалот со светлина со мала густина од планината се проширува во земјата како корен. случај на океански планини, исто така постои и лесен материјал кој ја поддржува планината како корен, но во случај на океанска планина, овој материјал не е лесен, бидејќи составот е лесен, но е топло, па затоа се проширува, но од гледна точка на густината, тие ја вршат истата работа за поддршка на

планини. Затоа, функцијата на корените е да ги поддржи планините според законот на Архимед. “

Професорот Сиаведа го опиша обликот на сите планини дали се на копно или во морето како во вид на клин. Може ли некој во времето на пророкот Мухаммед (нека е секој мир и спас врз него) да знае за обликот на овие планини? Може ли некој да замисли дека цврстата масивна планина што ја гледа пред него всушност се протега длабоко во земјата и има корен како што уверуваат научниците? Голем број географски книги кога разговараат за планините, само го опишуваат тој дел кој е на површината на земјата. Тоа е затоа што тие не се напишани од специјалисти по геологија, но модерната наука не информира за тоа и Аллах вели во Куранота брдата столбови? (Куран 78: 7).

Го прашавме професорот Сивада дали планините имаат функција во воспоставувањето на кората на земјата. Тој рече дека ова сè уште не е откриено и утврдено од научниците. Со оглед на одговорот што го истражувавме и прашавме за ова, дознавме дека многу геолози го дале истиот одговор, освен неколку. Меѓу тие неколку се авторите на оваа книга, насловена Земјата . Оваа книга се смета за основен референтен текст на многу универзитети ширум светот. Еден од авторите на оваа книга е Френк Прес. Тој во моментов е претседател на Академијата на науките во САД . Претходно, тој беше научен советник на поранешниот американски претседател Џими Картер. Што вели тој во својата книга? Тој илустрира планините во клин-како форма, каде што самата планина е само мал дел од целата чија коренот е длабоко вкоренет во земјата. Д-р Прес пишува за функциите на планините и вели дека тие играат важна улога во стабилизирањето на кората на земјата. Ова е токму онака како што Куранот ги опиша планините пред 14 века.

Аллах рече: и брдата ги зацврсти. (Кур’ан 79:32).

И Тој рече: а брдата столбови? (Кур’ан 78: 7).

И Тој, исто така, рече: И Он расфрла по земјата брда таа за да не ве потресува, и реки и патишта за да се упатувате, (Кур’ан 16:15).

Но, кој можеше да го извести Пејгамберот Мухаммед (нека е секој мир и спас врз него) за тоа? Прашавме професорот Сивада ова прашање: Какво е вашето мислење за она што сте го виделе во Кур’анот и Суннетот во однос на тајните на Универзумот, кои научниците ги откриле само сега? Неговиот одговор беше: “Мислам дека ми се чини многу, многу мистериозно, речиси неверојатно. Навистина мислам дека ако тоа што го речете е вистина, книгата е навистина извонредна книга, јас се согласувам”.

Да, што велат научниците? Тие не можат да го придадат знаењето што му го откри Аллах на Пејгамберот и му се предаде Кур’анот на човечките суштества или на некој научен авторитет во наше време, бидејќи сите научници не беа свесни за сите овие тајни. Покрај тоа, целото човештво не може да има никакво објаснување, туку да го припише тоа знаење на некоја вонземска сила. Да, тоа е откровение од Аллах, кое тој го испрати до својот слуга, неукиот Пејгамберот Мухаммед , кого Аллах го направи вечен знак, придружувајќи го човештвото до последниот час.

^ Нагоре

————————————————– ———

Облаци

Облаци

Научниците ги проучувале типовите на облаци и сфатиле дека дождовните облаци се формираат и обликуваат според одредени системи и одредени чекори поврзани со одредени видови ветер и облаци.

Еден вид дожд облак е кумулониум облак поврзан со грмотевици (види слика 18.1). Метеоролозите проучувале како се создаваат кумулониум облаци и како тие создаваат дожд, град и молња. Тие откриле дека cumulonimbus облак одат преку следните чекори за да предизвикаат дожд:

  1. Облаците се туркаат од ветрот: Кумулониумските облаци почнуваат да се формираат кога ветрот турка некои мали парчиња облаци (кумулус) во област каде што овие облаци се спојуваат.

  2. Приклучување : Тогаш малите облаци се соединуваат и формираат поголем облак.

  3. Складирање : Кога мали облаци се здружуваат, се зголемуваат амортизерите во поголем облак. Акумулациите во близина на центарот на облакот се посилни од оние во близина на рабовите. Овие акумулатори предизвикуваат телото на облак да расте вертикално, па облакот е наредено. Овој вертикален раст предизвикува телото на облакот да се протега во поладни региони на атмосферата каде што капките вода и град ќе формулираат и ќе почнат да растат поголеми и поголеми. Кога овие капки вода и град стануваат премногу тешки за амортизерите да ги поддржат, почнуваат да паѓаат од облакот како дожд, град, итн.

Аллах рече во Кур’анот :

 Не гледаш ли дека Аллах, навистина, ги турка облаците? Потоа Он ги спојува и ги натрупува еднинадруги. И гледаш како од нив излегува дожд. И како Он од облаците на небото, како брда големи, спушта град. Со него удира кого сака, а поштедува кого сака. Молњата Негова, ете, само што не ги ослепи очите! [Кур’ан 24:43]

Метеоролозите неодамна ги запознаа овие детали со формирањето, структурата и функцијата на облак со користење на напредна опрема како што се авиони, сателити, компјутери, балони и слично да ги проучуваат ветровите и нејзината насока, да ја измерат влажноста и нејзините варијации и да утврдат нивоата и варијациите на атмосферскиот притисок (види Слика 18.2).

Кумулониум облаци гледани од вселената
Слика 18.1
Кумулониум облаци гледани од вселената

Претходниот стих, по споменување на облаците и дождот, зборува за град и молња:

Не гледаш ли дека Аллах, навистина, ги турка облаците? Потоа Он ги спојува и ги натрупува еднинадруги. И гледаш како од нив излегува дожд. И како Он од облаците на небото, како брда големи, спушта град. Со него удира кого сака, а поштедува кого сака. Молњата Негова, ете, само што не ги ослепи очите! [Кур’ан 24:43]

Метеоролозите открија дека овие облаци со кула, што туш, достигнуваат висина од 4,7 до 5,7 милји, како што е планината, како што кажа воКур’анот

Овој стих може да постави прашање. Зошто стихот велат … неговата молња во однос на град?

Дали ова значи дека град е главен фактор во производство на молња? Да видиме што вели книгата под наслов Метеорологија денес. Таа вели дека облаците стануваат електрифицирани бидејќи град паѓа низ регион во облакот на супер-ладни капки и ледени кристали . Бидејќи течните капки се судираат со град, тие замрзнуваат при контакт и ослободуваат латентна топлина . Ова ја задржува површината на град потопла од онаа на околните ледени кристали.

Кога град доаѓа во контакт со кристал од мраз, се јавува важен феномен. Електроните течат од постудениот објект кон потоплиот објект. Оттука, град станува негативно наелектризиран. Истиот ефект се случува кога супер-ладните капки доаѓаат во допир со дел од град и се раздвојуваат мали деформации на позитивно наелектризиран мраз . Овие полесни, позитивно наелектризирани честички потоа се пренесуваат во горниот дел од облакот со помош на амортизери. Градот, лево со негативен полнеж, паѓа кон дното на облакот, така што долниот дел од облакот станува негативно наполнет. Овие негативни обвиненија потоа се испуштаат на земја како молња. Заклучуваме дека град е главниот фактор во производство на молња.

Молња
Слика 18.2

Оваа информација за гром беше откриена неодамна. До 1600 година, доминираат идеите на Аристотел за метеорологија. На пример, тој рече дека атмосферата содржи два вида на издишување, влажни и суви. Тој исто така рече дека громот е звукот на судирот на суво издишување со соседните облаци, а молњата е воспаление и горење на суво издишување со тенок и слаб оган. Ова се некои од идеите за метеорологија кои беа доминантни во времето на откривањето на Кур’анот, пред четиринаесет векови.

————————————————– ———

Следете не на FACEBOOK

Facebook Pagelike Widget