24. јули 2021

Статистички чуда

Статистички чуда на Куранот

Поглед во статистичките чуда на Куранот, кои се само мал дел од оваа најважна книга за човештвото.
Студијата ја водеше д-р Тарик Ал Сувајдан.

збор
што значи
Споменато во Куранот
Al-Dunya
овој Свет
115 пати
Al-Akhira
Ахирет
115 пати
збор
што значи
Споменато во Куранот
Al-Mala’ikah
ангел
88 пати
Al-Shayateen
џаволот
88 пати
збор
што значи
Споменато во Куранот
Al-Hayat
живот
145 пати
Al-Maout
смрт
145 пати
збор
што значи
Споменато во Куранот
Al-Rajul
маж
24 пати
Al-Mar’ha
жена
24 пати
збор
што значи
Споменато во Куранот
Al-Shahr
месец
12 пати
збор
што значи
Споменато во Куранот
Al-Yahom
ден
365 пати
збор
што значи
Споменато во Куранот
Al-bahar
море
32 пати
Al-bar
земја
13 пати
збор
што значи
Споменато во Куранот
hare
топло
4 пати
berd
ладно
4 пати
збор
што значи
Споменато во Куранот
Adam
Адам
25 пати
Isa
Исус
25 пати
збор
што значи
Споменато во Куранот
kist
правда
15 пати
zulm
неправда
15 пати

Ако го додадеме бројот на “море” и “земја”, ќе добиеме збир 45.

Сега да направиме едноставна пресметка:

32/45 пати 100% = 71.11111111%
13/45 пати 100% = 28.88888888%

Како што знаеме, процентот на океани на светот е околу 2/3 (што е околу 70%), а земјиштето е околу 1/3 (околу 30%).

Чудата на Куранот никогаш нема да заврши.
Никогаш нема да дојде време кога човештвото ќе ја разбере целата мудрост на оваа книга. Тоа е дело на Бога (Аллах). Тоа е богатство кое ќе ни донесе успех и во овој свет и во другиот.

Следете не на FACEBOOK

Facebook Pagelike Widget